Basit bir Drupal Modülü Oluşturma – Hello World!

by A.Gökhan, M.Sc. | Ekim 7 16:50

Drupal, PHP açık kaynaklı programlama dilinin kullanıldığı, açık kaynak kodlu bir platformdur. Drupal platformunda modül oluşturmak oldukça pratik ve kolaydır. Yalnızca bazı dosyaları oluşturmak gerekiyor. Doğal olarak da Drupal ‘in kendi fonksiyonlarını da bilmeniz gerektiğini söylememe gerek yoktur. Sebebi, Drupal ‘in kendi kütüphanesinin mevcut olmasıdır. Daha genel detayları Drupal API[1] sayfasından araştırmanız daha sağlıklı olacaktır. Ancak Drupal üzerinde modül geliştirmeyi öğrenmenin en kısa yolunu, her zamanki gibi “Hello World!” yazdırarak olacağını düşünüyorum. Buradan hareketle uygulamama başlıyorum:

Öncelikle oluşturmam gereken 3 dosya var:

  1. honda.info (modül kurulumunun gerçekleşeceği alandaki, modül hakkındaki bilgi kısmı)*
  2. honda.module (modülün yapacağı iş [PHP Kodları])*
  3. honda.inc

honda.info

Bilgi Kısmı

Drupal üzerinde modül yazdığımızda, bilmemiz gereken bir kural daha, PHP taglerini nasıl kullanmamız gerektiğidir. Örneğin, PHP kodu yazarken açma ve kapama taglerini yazma zorunluluğumuz yoktur.

honda.module

Şimdi, “/honda/hrv” satırını kontrol ediniz. Tarayıcınızda /honda/hrv yazdığınızda, modülün çalıştığını göreceksiniz. Tabi modülümüzü tamamladıktan sonra..

honda.inc dosyasındaki kodlar, modülü aktifleştirdiğimizde ekranda göreceğimiz çıktının sebebidir. Dolayısıyla, honda.inc dosyasını da inceleme vakti geldi.

honda.inc

Gördüğünüz gibi, PHP kodları yazmamıza rağmen, php açılış ve kapanış taglerini kullanmadım. honda.module dosyasındaki page callback parametresi, honda_page fonksiyonunu honda.inc dosyasından çağırmamız için istek gönderiyor. honda.inc dosyasındaki honda_page modülü ise ekrana string değer döndürüyor.

PHP programlama dilinde ekrana bir şeyler yazdırmak istiyorsak, echo ve print gibi fonksiyonlar kullanırız. Ancak yazının girişinde, Drupal ‘in kendi kütüphanesi ve bu kütüphanede kendi fonksiyonları olduğundan bahsetmiştim. Dolayısıyla t() ve daha bir çok fonksiyonun varlığından da bahsetmiştim.

honda modülü ekran çıktısı

Eğer t() fonksiyonu[2] ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız, Drupal ‘in kendi web sitesindeki dökümantasyon sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Not: Bu makale, tarafımdan http://stdioe.blogspot.com/2011/10/creating-basic-drupal-module.html[3] adresinde İngilizce dilinde de yayınlanmıştır.

Endnotes:
  1. Drupal API: http://api.drupal.org/api/drupal
  2. t() fonksiyonu: http://api.drupal.org/api/drupal/includes%21bootstrap.inc/function/t/7
  3. http://stdioe.blogspot.com/2011/10/creating-basic-drupal-module.html: http://stdioe.blogspot.com/2011/10/creating-basic-drupal-module.html

Source URL: http://www.phpservisi.com/basit-bir-drupal-modulu-olusturma/