Bu yazıda sizlerle Dünyada en çok kullanılan ve açık kaynak kodlu olarak geliştirilen e-ticaret içerik yönetim sistemi olan OpenCart kurulumunu işleyeceğiz.
OpenCart, PHP programlama diliyle geliştirilen, veritabanı olarak genellikle MySQL kullanılan, içerisinde hemen her türlü JQuery kütüphanesini çalıştıran açık kaynak kodlu ve modüler bir e-ticaret içerik yönetim sistemidir. En büyük avantajları, modüler yapıda olması, yönetim panelinde tema, dil, kategori ve ürün yönetimi, kullanıcı yönetimi ve kontrolü, XML dağıtımı, tedarikçi ve iş ortağı yönetimi gibi sayısız özelliği sunmasıdır. SEO linkleri ile çoklu dil seçeneğine de izin veriyor olması en büyük avantajlarından biridir.
OpenCart kurulumu için gereksinimlerimiz şunlar olacak:
Öncelikle OpenCart resmi web sitesinde Download bölümünden ilgili OpenCart versiyonunu indirelim.
İndirme işleminin ardından .zip formatlı klasörü dışarı aktaralım. upload klasörünün içerisinde bulunan dosyalara ihtiyacımız var. Bütün bu dosyaları ilgili FTP ya da yerel bilgisayarınıza www klasörü altına kopyalayalım. Toplam 3000’e yakın dosya ve klasör olduğunu bilmeniz gerekmektedir.
İlgili dosyaları FTP ‘ye taşıdık ve URL üzerinden erişim sağladık. OpenCart bizi install klasörüne yönlendirecek bir kurulum yönergesi başlayacaktır.
2. adımda görüldüğü gibi Missing, yani FTP ‘de eksik olan 2 adet dosya mevcut. Bunlar aslında FTP ‘ye attığımız 2 adet dosyayı temsil ediyor. Ancak isimleri farklı. Ana dizin ve admin klasörü altında bulunan config dosyalarının -dist eklerini kaldıralım. Yani yeniden adlandıralım ve 2. adım sayfasını yenileyelim.
3.adıma geçiyoruz. Bu adımda sunucu bilgilerini girmemiz gerekmektedir. Girdiğimiz bu bilgileri config.php dosyalarına yazılacaktır. Bu sebeple config.php dosyalarının chmod izinlerinin verilmesi gerektiğini unutmayınız. Chmod kavramını hatırlamak isteyenler için: CHMOD Kavramı
Veritabanı adı, yönetim panel kullanıcı adı ve şifresini burada tanımladıktan sonra. veritabanında OpenCart sistemi olarak eklenecek veritabanlarının ön eki olarak oc_ seçiyoruz. Veritabanında bulunan diğer tablolar ile karışmaması açısından oldukça büyük önem arz ettiğini unutmayınız.
Kurulum tamamlandıktan sonra FTP ‘de bulunan install klasörünü silmemiz gerektiğini de unutmamalıyız. Bu işlemi de yaptıktan sonra kurulum tamamlandı!
Yönetim paneline erişmek için 2 adım önce tanımladığımız kullanıcı adı ve şifre ile www.siteadresinizneise.com/admin adresinden giriş yapabilirsiniz.
Kurulumu tamamlanan OpenCart E-ticaret sitesinden bir görüntü
OpenCart sistem yönetimi ve yönetim panelde yapılabilecek işlemler için daha sonraki yazılarımızda görüşmek üzere!
My Name is A. Gokhan SATMAN, and I am a software engineer, Author and game developer. gokhansatman.com
Bilgiler için teşekkürler. Ancak sormam gereken çok şey var biliyorum .. Öncelikle yönetim dili ingilizce yani kontrol paneli. nasıl Türkçe yapabilirm
Merhaba Erdem Bey,
Hatırlatmanız için teşekkürler. İlgili yazıyı http://www.phpservisi.com/opencart-yonetim-panelini-turkce-dilinde-ayarlamak/ bu linkten bulabilirsiniz.
Bol şanslar.
Çok teşekkürler. Sorunu giderdim. Yapmam gereken bir şey daha… Tema değiştirme.. Bu konuda yardım alabilirmiyim.
Comment:*
Nickname*
E-mail*
Website
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
dokuz × = 9
CAPTCHA (Şahıs Denetim) Kodu *