PHP’de Resim İşleme ve Resim Üretimi (1.Bölüm)

PHP’de Resim İşleme ve Resim Üretimi (1.Bölüm)
Ekim 02 17:45 2012 Bu yazıyı yazdır

PHP programlama dili sadece HTML sayfa çıktısı oluşturmamaktadır. JPEG, GIF, PNG gibi farklı formatlarda resim çıktısı da oluşturabilmektedir. Bu programlama dilinde resim işleme yapabilmek için GD kütüphanesi oluşturmak ve derlemek gerekmektedir.

Resim işlemleriyle değişik formatlı dosyalar (XPM, WBMP) oluşturulabildiği gibi, bu resimler üzerinde işlem de yapılabilmektedir. Görüntü üzerine yazı yazmak, şekil çizmek, botuyunu ayarlamak gibi birçok işlem yapılabilmektedir.

GD Yapılandırması

GD ifadesi, PHP sunucusu üzerinde PHP programlama dilinin grafik kütüphanesinin bulunması ve çalışabilmesi için gerekli olan grafik desteğini belirten bir ifadedir. Bundan dolayı, PHP web server olan apache içerisine GD  (Graphic Device) yapılandırması gerekecektir. Nitekim, apache gibi bir koşullu sunucuya ihtiyaç duyan LINUX / UNIX, WINDOWS gibi işletim sistemlerinde bu yapılandırmaya ihtiyaç duyulacaktır.

GD kurulum ve yapılandırmasına başlamak için şu adrese göz atmak ve php_gd2.dll dosyasını indirmek gerekmektedir.

İndirmek için..

Daha sonra kendi makinemizde PHP sunucusu içerisinde bulunan php.ini yapılandırma dosyasını açıp aşağıdaki satırları bulmamız gerekmektedir.

Yukarıdaki satırları bulduktan sonra bu satırların altında bulunan ;extension=php_gd2.dll ifadesi aşağıdaki şekilde değiştirilmelidir.

Yukarıdaki değişiklik, ;extension=php_gd2.dll ifadesinin başındaki noktalı virgül (;) yani yorum etiketini kaldırarak bu ifadeyi aktif bir hale getirmekten ibarettir. Bu işlem ile GD kütüphanesi PHP server için yapılandırılmış ve kullanılmaya hazır hale getirilmiştir.

Görüntü Üzerinde İşlem Yapmak

Resimler üzerinde birçok işlem yapılabilmektedir. Resim oluşturmak, resim üzerine yazı yazmak, şekil çizmek, boyama yapmak, arka plan için desen oluşturmak gibi türlü işlem yapma imkanı bulunmaktadır.

Portal sitelerde güvenlik kodu onayı için kullanılan resimler, PHP ’nin GD kütüphanesi kullanılarak yapılan ve bütün bu özellikleri taşıyan görüntülerdir.

Daha önce de söylediğimiz gibi, resim dosyaları üzerinde türlü işlemler yapılabilmektedir. Bunlar yeni bir resim yaratmakla başlayan, resmi yok etmeye kadar süren süreçte gerçekleşen işlemler olarak nitelendirilebilmektedirler.

Görüntü İçin Arka Plan Oluşturmak : imagecreatetruecolor()

  Şekil-1: Oluşturulmuş tuval ekran görüntüsü

Bir görüntü oluşturabilmek için, belirli bir arka plan, yani tuval oluşturmak gerekmektedir. Bunu sağlayan fonksiyonimagecreatetruecolor()fonksiyonudur.

Aşağıdaki program çalıştırılıp ekran görüntüsü alındığında şekildeki görüntü elde edilecektir.

imagecreatetruecolor() fonksiyon kullanımı

Yukarıdaki parametreler width(150) ve height(150) değerlerini, yani genişlik (en) ve yükseklik değerlerini belirtmek için kullanılmaktadır.

Not: Bu makale, tarafımdan http://stdioe-tr.blogspot.com/2012/05/phpde-resim-isleme-ve-resim-uretimi.html adresinde de yayınlanmıştır.

  Yazı şöyle etiketlendi:
  Kategoriler:
A.Gökhan, M.Sc.
A.Gökhan, M.Sc.

My Name is A. Gokhan SATMAN, and I am a software engineer, Author and game developer. gokhansatman.com

Daha fazla yazı görüntüle
Yorum yaz

1 Yorum

Yorum ekle

*