Veritabanı işlemlerini kurgularken tarih ve saat ile ilgili hesaplamalar yapmamız gerekeceğini de öngörerek planlama yaparız. Veritabanı içerisinde bulunan tabloların tarih ve saat, diğer bir deyişle zaman bilgisi içeren sütunlarını, yazılım içerisinde gün-ay-yıl (dd-mm-YYYY) veya saat:dakika:saniye (h:i:s) şeklinde kullanmak isteyebiliriz. Veya tamamen başka bir formata ihtiyaç duyarız. Örneğin, veritabanı kaydetme ve güncelleme işlemleri esnasında şu an içerisinde bulunduğumuz time() bilgisini alırız.
Genel olarak kabul görmüş olan Unix Timestamp bilgisi, ihtiyaç duyduğumuz ve time convert işlemlerini basitçe halletmemiz için gerekli olan tek bilgi diyebiliriz. Unix Timestamp, 1 Ocak 1970 tarihinden şu ana dek geçen süreyi saniye cinsinden değer olarak döndürür. Biz de hem hazır hem de kendi yazdığımız fonksiyonlarla bu saniye cinsinden değeri, elde etmek istediğimiz tarih formatına rahatlıkla çevirebiliriz.
MySQL veritabanında bu time convert işlemini beraber yapalım. Örneğin elimizde bir ID bir de timestamp zaman bilgisi olan tablo mevcut. Biz bu saniye cinsinden değeri, direk MySQL içerisinde yazdığımız SQL cümleciğinde çevirmek için FROM_UNIXTIME() fonksiyonunu kullanırız:
Hemen basit bir SQL yazalım. ID değeri 2 olan zaman bilgisini bilindik tarih formatına çevirelim:
SQL cümleciği çalıştırıldığında ekranda 2016-03-12 15:19:51 değeri yazıldığı görülecektir.
My Name is A. Gokhan SATMAN, and I am a software engineer, Author and game developer. gokhansatman.com
Comment:*
Nickname*
E-mail*
Website
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
3 + 6 =
CAPTCHA (Şahıs Denetim) Kodu *