Programlama dili, önceden belirlenmiş algoritma kurallarına göre yazılır. Operatörler de bu kurallar dahilinde gerekli olan işlevselliği sağlarlar ve bir ya da daha fazla değeri, tek bir değer haline getirerek uzun yazılımların zorluklarının önüne geçilmiş olunur. Birçok değerin bir araya getirilmesi operatörler ile sağlanan bir kolaylıktır. Operatörlere köprü görevi gören semboller demek yanlış olmaz.
Örneğin koşul olan bir durum yazılmak isteniyorsa ve birden fazla koşul söz konusuysa, bunlar için “ve”, “veya” gibi kelimeler kullanılamaz. Bunları kodlamaya entegre etmek için belirli operatörlerin varlığına ihtiyaç duyulmaktadır. Operatörler kategorize edilirse;
olarak sıralanabilir.
Matematiksel Operatörler
Matematiksel işlemler, adından anlaşıldığı gibi aritmetik işlemler yapar. Birden fazla string ifadeyi birleştirmek ya da integer ifadeler üzerinde işlemler yapmak, matematiksel operatörler yardımıyla olmaktadır.
Operatör
+
–
*
/
%
Matematiksel olarak bilinen işlem önceliği kuralları burada da geçerlidir. Öncelik sırası, çarpma – bölme – toplama – çıkarma şeklindedir. Bunun dışında bilinmesi gerekenler ise yazım kurallarıdır.
Ekran çıktısı alındığında, 8 ile 2’nin çarpımı alınıp(16) işlem önceliğinden dolayı 4 ile toplandıktan sonra(20), öncelik sırası en sonda olan çıkarma işlemi ile 1 değerinin çıkarılmasıyla (19) ve 19 değerine ulaşıldığı görülecektir.
Atama Operatörleri
Değişkenler konusunda değinildiği üzere, değişkenlerin özellikleri, kendilerine veri atanmasıyla mümkün olmaktadır. Php programlama dilinde atamalar eşitlik operatörüyle yapılır( = )
Burada bir atama yapılıyor ve $degisken adlı değişkene phpservisi.com karakter katarının anlamı yükleniyor.
Karşılaştırma Operatörleri
Bu operatörler belirli bir koşul söz konusu olduğunda kullanılan deyimlerdir ve true (doğru) ya da false (yanlış) değerlerini döndürürler.
==
!=
>
<
<>
<=
>=
Birden fazla değişken olduğunda karşılaştırma yapılması gerekebilir. Böyle durumlarda başvurulacak operatörler karşılaştırma operatörleridir.
Aşağıda gösterilen uygulama, üye formunu doldururken şifre ve şifre onay kutucuklarına girilen değerlerin eşitliği durumunda yapılması gerekenleri ve diğer durumda yapılması gerekenleri düzenleyen kodlamayı göstermektedir. İki farklı yerden gelen değeri karşılaştırma söz konusu olduğundan karşılaştırma operatörlerinin varlığından bahsedebiliriz.
Mantıksal Operatörler
Bu operatörlerin hem sağ tarafı hem de sol tarafı doğru (true) ise doğru döner değil ise yanlış (false) döner:
&&
||
!
Koşullu bir ifadeyi belirlemek için operatörlerin öneminden söz ettik. Birden fazla ifade, aynı sorgulamada bulunmak zorunda olabilir. Bu durumda tek bir yargı olmasını bekleyemeyiz. Ancak basit tabanlı sistemleri oluşturmak için tek yargıdan söz edebiliriz:
Görüldüğü gibi burada tek bir yargının olması şartı aranıyor ve işlemler bu sorguya göre yapılıyor.
Bu uygulama 2 kriter belirlemektedir.
Belirlenen bu 2 kriter && (AND) operatörü ile ilişkili kılınmıştır. İkisinin de sonucunun TRUE olması gibi bir şart sağlanmıştır. Ancak ve ancak her iki kriter de sonucu TRUE döndürürse yapılması istenen koşul devreye girecektir.
Not: PHP programlama dili AND, OR, XOR ve NOT ifadelerini destekler.
Diğer Operatörler
Önemli operatörlerden bahsetmiştik. Önemli fakat önemi ayrıntılarda gizli olan diğer operatörlerin varlığı unutulmamalıdır.
Hata Yönetimi
Hata yönetimi, kodlama içerisindeki hatayı görmezden gelmektedir. Bir satır üzerinde yazılmış olan kod parçasının önüne bu karakter konulduğunda, o satır boyunca olan kodların yapısal ya da işlevsel olarak verdikleri hatalar uyarı olarak gösterilmeyecektir.
Program çalıştırıldığında, satır sonuna ; karakteri konulmamasından dolayı hata verilmesi gerekirken @ karakterinden dolayı gösterilmeyecektir.
Diğer satırda ise echo fonksiyonu eco şeklinde yazıldığı için sunucu bunu tanımayacak ve hata verecektir fakat @ karakterinden dolayı bu hata gösterilmeyecektir.
Bir sayının sıfıra bölümü, tanımsızdır. Böyle bir işlem yapmak matematiksel olarak spesifik bir hatadır. Uygulama 3.5.1.1 ‘deki kodlamada böyle bir hata vardır. Ancak, program çalıştırıldığında ekran herhangi bir hata olmadığı görülecektir. Nedeni ise @ operatörüdür.
Birleştirme Operatörü
Birden fazla string (Karakter Katarı) ifadeyi birleştirmek için kullanılan, (.) şeklindeki bir operatördür.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!
My Name is A. Gokhan SATMAN, and I am a software engineer, Author and game developer. gokhansatman.com
Comment:*
Nickname*
E-mail*
Website
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
+ 3 = dokuz
CAPTCHA (Şahıs Denetim) Kodu *