PHP-GTK Kullanarak Masaüstü Uygulama Geliştirmek: Basit bir Arayüz Yapımı

PHP-GTK Kullanarak Masaüstü Uygulama Geliştirmek: Basit bir Arayüz Yapımı
Ekim 02 19:12 2012 Bu yazıyı yazdır

PHP-GTK, GTK+ sınıf ve fonksiyonları için nesne yönelimli bir arayüz sağlayan PHP kütüphanesidir. GTK kavramı kelime olarak, Gimp Tool Kit kelimelerinin ilk harflerinin birleşmesinden türemiştir. Türkçe ‘ye ise grafik kullanıcı ara yüzü olarak çevirilebilir. Konumuz dolaylı olarak GTK kavramına değindiği için, bu konuyu detaylıca anlatmayacağım. Eğer ilgilenirseniz, http://www.gtk.org/ adresinden konuyla ilgili tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.

PHP-GTK, Andrei Ziminevski tarafından PHP dilini geliştirmek için oluşturulan kütüphanedir. Buna benzer başka kütüphaneler de vardır: Scintilla, GtkHtml bunlardan ikisidir.

Bazılarımıza göre Java, C++ ya da C# kullanımı, PHP-GTK ‘ya göre daha kolay ve kullanışlıdır. Ancak programcı, PHP kodlamayı iyi bildiğinde, PHP-GTK kodlanması kolay bir kütüphane haline gelmektedir. Bu yüzden de PHP 5 versiyonunun OOP (Object Oriented Programming) prensipleri ile oluşturulmuştur.

Windows üzerinde PHP-GTK Kurulumu

Eğer daha önce herhangi bir eklenti kurma deneyiminiz varsa, PHP-GTK eklentisinin kurulumunun zor olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu durum sanıldığı kadar zor değildir. Böyle bilinmesinin sebebi, kaynak azlığı ve kılavuzların yetersiz oluşudur diyebiliriz. Kurulum için bazı temel bilgiler vardır, ki bizler yeni nesil oyunları kurarken crack işlemini bir zamanlar zor gören bir nesiliz.

İlk önce gtk.php.net ya da buraya tıklayıp gtk kütüphanesini indirin. Ardından .rar ya da .zip formatlı dosyayı açın.

Download gtk library: gtk.php.net

Dosyayı açtıktan sonra, içindekiler C:/ dizinine kopyalayın.

Kopyalama işlemi gerçekleştikten sonra winnt isimli dosyayı açıp, php.ini file dosyasını kopyalayıp, php4 dosyasının içine yapıştırın. Ve bitti! PHP-GTK kurulum işlemi tamamlanmış oldu.

Bu kurulum windows işletim sistemleri içindi. Eğer diğer işletim sistemlerinde kurulum yönergelerini görmek istiyorsanız, burayı ziyaret edebilirsiniz.

İlk GTK Projemiz

Bildiğimiz gibi, hangi dil ya da hangi program olursa olsun, deneme amaçlı yapılan ilk program, “hello world” string ifadesini ekrana yazdırmaktır. İşte tam da bizim şu an ihtiyacımız olan şey.  Bunun için bir php dosyasına ihtiyacımız var, ancak gtk kütüphanesini include eden bir php dosyasına. Bunun için MyFirstProject.php dosyasını oluşturuyoruz.

Kodumuz hazır olduğuna göre artık dosyamızı çalıştırıp çıktımızı almamızın zamanı geldi. Bunun için konsol ekranımızı açıp, şunları yazalım:

Enter tuşuna bastığımızda, ekranda aşağıdaki görüntü elde edilecektir.

Ekran çıktısı

Evet, gördüğünüz gibi, pencere karşımıza geliyor ve içerisinde “Hello World!” yazıyor. Bu da bize PHP ‘nin GUI olarak da tasarlanabileceğini ve sınırlarının genişliği hakkında fikir verdi. Bu konuda, daha başka örnekler vereceğim yazılar da olacak. Umarım ilginizi çekmiştir.

Not: Bu makale, tarafımdan http://stdioe.blogspot.com/2012/03/using-php-gtk-to-serve-web-applications.html adresinde İngilizce dilinde de yayınlanmıştır.

  Yazı şöyle etiketlendi:
  Kategoriler:
A.Gökhan, M.Sc.
A.Gökhan, M.Sc.

My Name is A. Gokhan SATMAN, and I am a software engineer, Author and game developer. gokhansatman.com

Daha fazla yazı görüntüle
Yorum yaz

2 Yorum

Yorum ekle

*