SQLite Veritabanı Bağlantısı: PHP ile SQLite Uyumu – Bölüm 2

SQLite Veritabanı Bağlantısı: PHP ile SQLite Uyumu – Bölüm 2
Ekim 11 21:09 2012 Bu yazıyı yazdır

SQLite veritabanı ile ilgili genel bazı bilgileri daha önce vermiştim. Bu linkten ulaşabilirsin. Şimdi ise PHP programlama dili ile ilgili SQLite veritabanı bağlantısını inceleyeceğiz.

PHP ile SQLite arasında bir uyum sorunu yaşanıyorsa, kullanılmakta olan PHP versiyonu muhtemelen 5.0 ’dan önceki bir versiyondur. Çünkü SQLite eklentisi PHP 5.0 versiyonundan itibaren ön tanımlı olarak etkin olmuştur.

Kullandığınız PHP versiyonunun, SQLite ile ilişkilendirilmiş olup olmadığını phpinfo() ile anlayabileceğinizi, daha önceki konulardan hareketle anlamak pek de zor olmayacaktır. Zira phpinfo(); olarak hazırlanan phpinfo.php sayfası kullanılmakta olan PHP versiyonu ile ilgili tüm gerekli bilgiyi ekranda listeleyecektir.

phpinfo.php sayfası ve SQLite ile uyum incelemesi

PHP ile SQLite Bağlantısı : sqlite_open()

PHP, geniş kütüphanesi sayesinde bir çok yazılım ile iç içe çalışabilmektedir. Bunlardan biri de hiç şüphe yok ki SQLite veritabanı motorudur. MYSQL ile oldukça benzerlik gösteren fonksiyonları ile biz programcıları hiç de zorlamayacak bir alt yapıya sahiptir.

 

MYSQL Fonksiyonu

 

 

SQLite Fonksiyonu

 

mysql_connect sqlite_open
mysql_query sqlite_query
mysql_fetch_array sqlite_fetch_array
mysql_fetch_row sqlite_fetch_array
mysql_close sqlite_close
mysql_num_rows sqlite_num_rows
mysql_insert_id sqlite_last_insert_rowid

MYSQL veritabanı ile SQLite arasındaki benzerlik doğal olarak veritabanı bağlantısı benzerliğine de yansımıştır. Zira mysql_connect() fonksiyonu ile sqlite_open() fonksiyonu benzer bir görev ve parametre topluluğu içermektedir.

Yukarıdaki fonksiyon parametreleri incelendiğinde, bağlanılacak dosyanın (dosya.db) bir veritabanı, izin kipinin dosyaya erişim izin kipi olduğu ve hata mesajının da adından anlaşılacağı gibi bir hata mesajı olduğu söylenebilmektedir. İzin kipi 0666 sekizlik chmod değeri olarak ön tanımlıdır. Hata mesajı ise manuel bir değerdir.

SQLite konsol üzerinden tablo oluşturmak ya da diğer SQL işlemlerinin diğer veritabanı programlarındaki işlemler ile aynı olduğunu artık biliyoruz. Burada önemli olan konu, PHP ile bağlantının sağlanabilmesidir.

Yukarıda, daha önce de değinilen, SQLite bağlantısının yapılması işlemi gerçekleştirilmektedir. Bağlantının olumsuz olduğu durumda hata mesajı gösterilecektir.

Yukarıda bulunan satırlar rehber isimli yeni bir tablo oluşturma işlemini gerçekleştirmektedir. mysql_query() fonksiyonu ile özdeş bir işlev gören sqlite_query() fonksiyonu sorguları PHP sunucuya göndermektedir.
Oluşturulan rehber isimli tablo, id, isim ve telefon sütunlarından oluşmaktadır.

Daha önce oluşturulan rehber tablosu içerisine veri girişi dinamik olarak yapılmaktadır.

MYSQL ile PHP konusunda değinilen veri listeleme işlemi, herhangi bir döngü aracılığıyla çekilen verilerin çağırılması ve ekrana echo fonksiyonu ile yazdırılması şeklinde bir süreç ile tamamlanmaktadır. MYSQL veritabanında mysql_fetch_array() fonksiyonu ile yapılan sorgulama işleme SQLite veritabanı motorunda sqlite_fetch_array() fonksiyonu ile tanımlanmıştır.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

  Yazı şöyle etiketlendi:
  Kategoriler:
A.Gökhan, M.Sc.
A.Gökhan, M.Sc.

My Name is A. Gokhan SATMAN, and I am a software engineer, Author and game developer. gokhansatman.com

Daha fazla yazı görüntüle
Yorum yaz

0 Yorum

Henüz yorum yok

Tartışma başlatabilirsin.

Yorum ekle

*