WordPress Eklentisi Geliştirmeye Giriş: Yönetim Panelinin Header Kısmında Mesaj Gösterme

WordPress Eklentisi Geliştirmeye Giriş: Yönetim Panelinin Header Kısmında Mesaj Gösterme
Mart 16 02:31 2014 Bu yazıyı yazdır

Merhaba!

Bu yazımda, hepimizin bildiği ve kullandığını düşündüğüm, dünyada en yaygın olarak kullanılan açık kaynak içerik yönetim sistemlerinden biri olan WordPress için eklenti, diğer bir deyişle modül geliştirme konusunu basit bir ilk örnek ile göstereceğim.

Genel hatları, yönetim panelinin üzerinde bir mesaj göstermek üzerine kurulu olan bir basit eklenti yapacağız. Bunu yaparken eklenti geliştirmenin dinamiklerini de görmüş olacağız.

Öncelikle WordPress üzerinde eklenti geliştirmek için gerekli olan bazı değişken ve değerlerini oluşturalım:

Yukarıda gördüğünüz eklenti oluşturma yapısını görenler, eğer daha önce daha farklı CMS (content management system) üzerinde çalıştılarsa, örneğin Drupal, bu yapı onlara tanıdık gelecektir. Eklenti ismi Plugin Name ile oluşturulmaktadır. Plugin URL ile eklentiye ait erişim linki, Description ile eklenti açıklaması ve tanımı, Author ile eklenti geliştirici, Version ile eklenti sürüm numarası, Author URI ile de geliştirici kişisel web sitesi linkini oluşturup eklentiye tanımlamaktayız.

Eklentinin diğer kısımlarını bir bütün halinde yazıp açıklamakta fayda görüyorum:

phpservisicom_mesaj() fonksiyonu ile kullanıcıya yönetim panelinin en üstünde olmak suretiyle bir mesaj göstermekteyiz. WordPress eklentisi dahilinde wptexturize() fonksiyonu sayesinde metin ifadeleri belirli filtreleme karşılığında dönmektedir. wptexturize() ile ilgili detaylı bilgiyi WordPress Dökümantasyon sayfasından alabilirsiniz: Erişim

phpservisicom() fonksiyonu ile phpservisicom_mesaj() fonksiyonundan dönen metni ekrana yazdırmaktayız. add_action(), WordPress için eklenti geliştirirken bir fonksiyona yönerge atar. Drupal’de hook fonksiyonları hatırlayacaksınız. add_action() ile, admin_notices kısmına phpservisicom() fonksiyonunu atamış olduk. add_action() ile ilgili detaylı bilgiyi, yine WordPress Dökümantasyon sayfasından alabilirsiniz: Erişim

id değeri mesaj olan div içerisinde gösterilecek olan mesaj için, css oluşturuyoruz. phpservisi_css() fonksiyonu olarak tanımladığımız işlevi, yine add_action() kullanarak admin_head kısmına atıyoruz.

Eklenti klasörünü .zip formatında kaydettikten sonra artık WordPress yönetim paneline erişerek kurulumu başlatabiliriz:

yukleyuklendi

Eklentiyi etkinleştir dedikten sonra, artık eklentimiz kurulacak ve çalıştığı görülecektir:

sonuc

Sonraki yazılarda görüşmek ümidiyle!

  Yazı şöyle etiketlendi:
  Kategoriler:
A.Gökhan, M.Sc.
A.Gökhan, M.Sc.

My Name is A. Gokhan SATMAN, and I am a software engineer, Author and game developer. gokhansatman.com

Daha fazla yazı görüntüle
Yorum yaz

1 Yorum

  1. tahsincan1983
    Ocak 13, 11:48 #1 tahsincan1983

    Hocam merhaba bende wordprese site yapmak istiyorum.
    Sizin blogunuzdan faydalandım baya teşekkür ederim. Böyle (http://www.***.com/).. bir site mesela yapmam sizce nekadar sürer? Sizin tavsiyeniz ne olur wordpress öğrenmek adına ?

    Teşekkürler hocam
    İyi çalışmalar

    Reply to this comment

Yorum ekle

*